De belangrijkste relatie is de relatie met jezelf!

Foto baby

Als blanco blad geboren

In deze tekst deel ik weer iets vanuit de ervaring hier. Zoals altijd een persoonlijke observatie, en daarmee niet klakkeloos aan te nemen. Uiteraard staat het je geheel vrij er zelf naar te kijken, of niet. uitgaande van de context hier een leven op aarde te leiden (een wijdverbreide gedachte) is dit in de beleving hier waar alles ‘begint’. Hoewel ik niet zozeer van de aanbevelingen ben, nodig ik je uit er wel de tijd voor te nemen, maar ja, wie ben ik? ;-)

Houden van jezelf

Ik weet dat het klinkt als een cliché, maar ‘als je niet van jezelf houdt, zal niemand het doen‘, echt waar. We vergeten, met alles wat er in ons leven gebeurt, al snel de belangrijkste relatie die we hebben, namelijk de relatie met onszelf. Op het moment dat je niet met jezelf in het reine bent, zal dit zijn weerslag hebben alle facetten in je leven. Als jij jezelf niet gelukkig maakt, wie dan wel?

Naar buiten

We hebben er een gewoonte van gemaakt, om te zoeken naar geluk, en goedkeuring, buiten onszelf, en dan, wanneer ‘daar buiten’ niet oplevert wat we willen, zijn we van streek. Heel normaal, omdat we in de meeste gevallen nooit iets anders hebben geleerd. Toch kunnen de meesten van ons zich herinneren, hoe we als kinderen door velden renden, speelden en gewoon deden wat we deden. Allemaal zonder ons ooit af te vragen hoe er door de wereld en anderen over ons gedacht werd. Doordat je allerlei dingen, onbewust in je systeem hebt toegelaten met betrekking tot wie of wat je bent, is er waarschijnlijk een vertekend beeld ontstaan. Dat wat je is aangeleerd, wat betreft gedrag, normen en waarden, en eigenlijk alles met betrekking tot jouw (interne) zelfbeeld, komt van buiten af. (Deze beelden over jezelf had je niet bij je geboorte!)

Geen autoriteit buiten 'jezelf'

Geen autoriteit buiten ‘jezelf’

Werken aan de relatie

Zoals bij elke relatie is deze relatie er één waaraan gewerkt zal moeten worden. De eerlijkheid gebied te zeggen, dat het in sommige gevallen om een heleboel werk gaat. Ergens is er wellicht teleurstelling en pijn in het systeem terechtgekomen. Het repareren ervan – als er daar al ooit een gedachte over was – zal waarschijnijk enige moeite kosten.

Meestal wordt deze relatie (en het werken eraan) nameijk over het hoofd gezien vanwege afleidingen van ‘de buitenkant’. Je hebt waarschijnlijk enige ervaring met ‘afleidingen van buitenaf’, zoals bijvoorbeeld ‘rollen spelen’, of de relatie met een (ex-) partner.

Blauwdruk

Als je het op deze manier bekijkt, blijken alle andere relaties (met anderen en de wereld) een afspiegeling van deze relatie met jezelf. De relatie met jezelf is in die zin een blauwdruk voor de overige relaties in je leven. Wanneer je met jezelf overhoop ligt, worden deze dus gebouwd op een giftige relatie. ‘De oorlog van de innerlijke stemmen’, om het enigszins poëtisch te zeggen.

Wat lijkt er mis te gaan in de ‘externe relaties’, veroorzaakt een terugslag en draagt ​​bij aan deze ‘oorlog’. Waarbij het vreemdste deel misschien is, dat ‘wat fout gaat’, in de eerste plaats je eigen projectie blijkt te zijn.

Het waren jouw verwachtingen, en nu is het jouw teleurstelling. Jij bent degene die van de ander eist dat hij op een bepaalde manier handelt. Jij bent het die, meestal zonder te vragen, ervan uitgaat dat iets op een bepaalde manier gebeurt. En dan mislukt het…..

Vermijden, en afreageren

Om onszelf nu te ‘beschermen’ tegen dat lege, drukkende gevoel van verlies, hebben we de neiging ons innerlijk te rechtvaardigen en naar buiten toe ‘alle slechte dingen’ op de ander / anderen / de wereld te projecteren. We proberen te ontsnappen aan de primaire relatie, en gaan ‘op zoek naar een oplossing aan de buitenkant’. Wat een andere relatie kan zijn, feesten, seks, drugs, werk, religie, wat dan ook. Allemaal dingen waar in en van zichzelf niets mis is, zolang het maar niet als opzet heeft ‘bij jezelf weg te lopen’. Dus deze zaken op een wat lager pitje zetten, kan helpen bij het ‘naar binnen kijken’.

In werkelijkheid heeft dit alles wat tijd nodig. Tijd om de belangrijkste – maar in de meeste gevallen ook de meest ondergewaardeerde – relatie, die je ooit zult hebben in dit leven, te helen. Namelijk de relatie met jezelf. Waarbij het uiteraard niet zo hoeft te zijn, dat je alles in je omgeving uit de weg gaat. (Hier was het iets wat zo gebeurde, maar dat geldt alleen hier uiteraard. Als het goed is doe jij het op jouw manier. Wat die manier is, zul je gaandeweg vanzelf ontdekken.

In de beleving ‘hier’

Van buitenaf kijkend, kan ik het me soms moeilijk voorstellen, maar, ik zie zoveel mooie, pure en aardige mensen (en ja, dat is mijn projectie), die zo slecht over zichzelf praten en denken, dat het bijna pijn doet. Waarbij de eerlijkheid gebiedt te zeggen, dat deze tekst niet geschreven had kunnen worden, als ik mij niet met datzelfde had beziggehouden, en heel soms nog wel eens placht te doen.

Je bent het waard!

Wat naar mijn mening misschien nog wel veel belangrijker is binnen de beschreven context, is, dat als die mensen er nou eens echt naar zouden kijken, zichzelf op waarde zouden schatten, en aan die relatie met zichzelf zouden werken, ook zij hun eigen schoonheid, waardigheid en niets anders dan iets goeds zouden moeten kunnen zien. Je werd immers als blanco blad geboren, en wat daarop geschreven wordt door anderen, heeft met jou helemaal, maar dan ook helemaal niets te maken.

Bedankt voor ‘jou’, bedankt voor ‘wat is’.

Egoïstisch?

Binnen de maatschappij waarin we ons begeven, wordt bovenstaande vaak als egoïsme uitgelegd. Dat is echter een nogal kromme redenatie, wat als je een goede relatie met jezelf hebt, zal dat zijn weerslag hebben op de rest van je leven. En als je jezelf een beetje leert kennen, wordt de uitspraak ‘wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet‘ ineens een stuk helderder. Want hoewel je nu wellicht anders vermoed, en wellicht denkt ‘wat een onzin’, Ook jij begon ooit als onschuldig, blanco blad, en dat is niet nu zoveel jaren later ineens anders geworden. Je bent het hooguit even uit het oog verloren.

Waarbij bovenstaande uiteraard alleen op de beleving en ervaringen (met anderen) hier is gebaseerd. En voordat je e.e.a. nu afserveert als New Age prietpraat, is het wellicht mogelijk om de logica achter bovenstaande te ontdekken. (Waarbij het een vraag kan zijn wie nu wie wijsmaakt dat ‘gelukkig zijn’ niet voor hem of haar is weggelegd?)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.