Gevaar van Goeroes, Spirituele Leraren, Coaches

Geen autoriteit buiten 'jezelf'

Geen autoriteit buiten ‘jezelf’

In deze tekst wordt er gekeken naar het fenomeen van de goeroe (spirituele leraar, coach, en aanverwante artikelen) en hun (eventuele) volgelingen. Er wordt gekeken naar valkuilen die bij deze ‘relaties’ kunnen komen kijken. Er lijkt namelijk een tendens waar te nemen, waarbij het ‘blind volgen van een ander’ – in dit geval een goeroe, leraar, of coach – weer helemaal hip is. Dit met allerlei gevolgen van dien. Uiteraard is ook dat een verhaal, en geen naakte Waarheid, waardoor ‘dit lezen’, je niet ontslaat van ‘zelf nadenken’.

De Goeroe (Spiritueel Leraar / Coach)

Wanneer mensen zich gaan bezighouden met de grotere vragen binnen het leven, ontwaken, zoeken naar bevrijding, enzovoorts, kan er een moment ontstaan dat de zoeker in kwestie, in contact komt met een goeroe. (Voor de leesbaarheid, wordt vanaf nu deze term gehanteerd.)

Het gaat dan om ‘iemand’ die, naar hij of zij zegt, deze bevrijding gevonden heeft. De kans is aanwezig dat zo iemand zich, vanuit het gunnen van deze vrijheid aan een ieder, gaat bezighouden met het spel van ‘gidsen’ of ‘wegwijzen’, met betrekking tot mensen die zich nog midden in eenzelfde proces bevinden. (Bekeken vanaf ‘ervaringsniveau’, want uiteindelijk is er, als zodanig, helemaal geen sprake van een proces van ontwaken.)

Het ‘doel’ van deze goeroe zal daarmee zijn, de ander zo snel mogelijk ‘op eigen benen te laten gaan staan’. Hij of zij heeft immers gezien (hoewel die uitspraak technisch gezien niet correct is, heeft het er alle schijn van) dat ‘het proces van ontwaken’, een individueel proces is. Ook heeft hij of zij gezien, dat ‘een proces voor een ander doen’ of ‘wat gevonden wordt’ (of wellicht ‘het niet vinden’) aan een ander overdragen, een onmogelijke opgave is. (Iets waarvan ‘de zoeker’ meestal niet gelooft, dat dat zo is.)

Niemand ‘is de baas’ van niemand. Gelijkheid (in ‘waarde’) is absoluut.

De ‘zoeker’

De ‘zoeker’ heeft – gebaseerd op ‘mijn’ ervaring – echter vaak een idee van een goddelijke, bijzondere, of op welke manier ook bovennatuurlijke interventie, die tijdens ‘het proces’ zou moet gaan plaatsvinden. Parallel aan die gedachte is er vaak de gedachte, dat een goeroe daarbij een rol kan spelen. Door bijvoorbeeld ‘in de aanwezigheid van de goeroe te verblijven’, hoopt men dat ‘de bevrijding’ (als een vlo) van de goeroe, op hen overspringt. (Althans, zo ziet het er in ‘mijn’ beleving uit. Hier is het een soort van raadsel hoe deze gedachtegang – precies – gaat.)

Naast deze fysieke component kan het (de ‘zoeker’) ook gaan om (door de goeroe goedgekeurde), methodes, technieken, teachings, enzovoorts. Waarbij er uiteraard weer het idee is, dat deze zaken de ‘zoeker’ richting ‘bevrijding’ zullen leiden. Het is niet lastig te bedenken, dat ook deze ‘leringen’, net als de goeroe zelf, als een object van aanbidding, zouden kunnen gaan fungeren. Waarbij de goeroe uiteraard de meester is over de teachings, en jij – geheel zelf gekozen (al is dat wellicht onbewust) – je hele hebben en houden overdraagt aan een externe autoriteit. (In principe krijgt de goeroe, cart blanche, om met ‘jou’ te doen wat ‘hij’ wil. En wanneer er nu sprake is van een ‘goeroe’ die daadwerkelijk denkt dat hij of zij een speciale positie inneemt – en/of nog een ‘persoon’ denkt te zijn ‘die iets krijgen kan’, ligt machtsmisbruik op de loer.)

Tendens

Nu lijkt er – binnen het verhaal / op ervaringsniveau – op, dat er op dit moment in de tijd, nogal wat ‘zoekers’ zijn. Verhaaltechnisch (vanuit verschillende perspectieven bekeken) een logische ontwikkeling. Waarbij het te ver voert om dat nu nauwkeurig uiteen te zetten, maar één combinatie van factoren lijkt (mede) voor verantwoordelijk.

Het gaat dan aan de ene kant om de combinatie van ‘toegankelijkheid van de informatie omtrent bevrijding’ (Internet) welke voor de zelfbenoemde ‘goeroe’ (feitelijk vaak een marketeer met een persoonlijke (op ego gebaseerde) agenda) prachtig materiaal kan zijn om ‘klanten te werven en te binden’, en in te spelen de verwachtingen die er (op basis van dezelfde informatie) bij de ‘zoekers’ zijn.

Aan de andere kant is er de situatie (vooral in het westen, zo observeer ik) dat er steeds meer mensen zijn die hun vertrouwen in in de toekomt dreigen te verliezen. Deze mensen raken vervolgens op drift, en hebben dan de kans om, via religie, complotonderzoek, of bijvoorbeeld een spirituele zoektocht, met een (eigen agenda vervullende) ‘goeroe’ in aanraking te komen.

Dat dit kan leiden tot dramatische situaties, ‘bewijzen’ de hieronder gelinkte artikelen. (Engels.) Goeroe uit Nepal, gearresteerd voor verkrachting. Oproer in India na veroordeling goeroe. En, dit is het artikel wat mede aanleiding was voor dit schrijven: Tech guru Bentinho Massaro; een maand infiltratie in de Sedona Cult.

'Hulp' bij het proces van ontwaken

Waarschuwingstekens

Over dit onderwerp zal nog wel meer geschreven worden, maar ik wil deze tekst graag afsluiten met een aantal dingen waarop je zou kunnen letten als je je met ontwaken bezighoudt. (Om het maar eens lekker krom te zeggen.)

Rode vlaggen kunnen zijn:

  • Zelfstandig nadenken wordt door de goeroe geïnvalideerd, maar dan niet door te wijzen op ‘onderzoeken van gedachten’, maar door er eigen concepten en ideeën (al dan niet gebaseerd op traditionele teachings) in de plaats te zetten.
  • De goeroe in kwestie – of zijn of haar volgelingen – dichten de goeroe allerlei speciale, bijzondere, en/of bovennatuurlijke krachten en kwaliteiten toe. (Wat niks zegt over deze kwaliteiten of eigenschappen, en alles over het neerzetten (marketen) van een goeroe-achtig beeld.)
  • Er is sprake van dwang, op welke manier dan ook.
  • Kritiek leveren op de goeroe of leringen, brengt repercussies met zich mee. (Een teken dat er een concept, idee, of agenda verdedigd moeten worden – kritiek is slecht voor de (immateriële) business zou je kunnen stellen.)
  • Er wordt gevraagd – en dit is een hele grote rode vlag!!! – je over te geven aan de ‘goeroe’ of de teachings in plaats van overgave aan ‘wat is’. (De ‘goeroe’ – al dan niet in de vorm van zijn teachings – creëert als het ware een energie-fuik, door zichzelf (dat wil zeggen, het ego) op de plek van ‘wat is’ te stationeren. Het gaat dus om persoonlijk gewin en heeft met ‘bevrijding’, op geen enkele manier te maken. ‘Bevrijding’ en ‘persoon’ sluiten elkaar wederzijds uit!!)

Zoals gezegd valt er nog veel meer over te schrijven / zeggen, maar om het allemaal niet te veel ineens te maken, wordt het hier even bij gelaten. Uiteraard geldt dat bovenstaande niet als Waarheid dient te worden aangenomen, maar is bedoeld als middel om dit mechanisme wat meer aan de oppervlakte te laten komen. Why? As always, because…. ;-)

Vragen, opmerkingen, enzovoorts? Stuur gerust een email, of kijk eens op het forum.

Update: Aansluitend verscheen het artikel ‘WAAROM DE ZOEKTOCHT ZO MOEILIJK LIJKT‘ op het Autolyse Weblog van ‘collega’ Frits, wat mooi op bovenstaande aansluit. 

Een gedachte over “Gevaar van Goeroes, Spirituele Leraren, Coaches

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.