Observaties: Kinderen, Opvoeden, Vrijheid

Plaatje waarop geschreven wordtZoals vaker het geval, verschijnen er soms teksten op de STAP uit de MATRIX Facebook pagina. Eens in de zoveel tijd worden die verzameld, daar waar nodig aangepast, en op de website gepubliceerd. Hierbij weer een kleine bundeling. In dit artikel gaat het o.a. over kinderen, opvoeden, en vrije ontwikkeling (van het kind) in de context van ‘Waarheid’.  Ook het ‘beschermen’ van kinderen komt aan de orde. Waarbij dit slechts een persoonlijke observatie is. 

Kinderen zijn gewoon mensen

Kinderen zijn niet een soort van ‘net nog niet mensen’.

Het is echt zo belachelijk om te zien hoe er vaak met kinderen wordt omgegaan. Alsof het een stelletje debielen zijn, die er nog niet helemaal bij horen.

‘Mensen in de dop’, die eerst nog allerlei dingen moeten doen en presteren, om er dan uiteindelijk bij te horen. Aangeleerde afhankelijkheid, gehoorzaamheid (slaafs zijn), en beslissingsonbevoegdheid.

Omgekeerd?

Eerlijk gezegd zou het een hoop ‘volwassenen’ sieren, om eens een keer van die troon waarop ze denken te zitten, af te komen, en te luisteren naar deze – nog niet met allerlei waan, moeten, en controlesystemen ‘bevuilde’ – wezentjes.

Mijn ervaring leert, dat je er een hoop van op zou kunnen steken. Dat wil zeggen, als het lukt om ‘de beterweter in je’, even het zwijgen op te leggen.

Dit even naar aanleiding van een gesprekje met één van de kinderen van de week. Wat mij betreft een mooie analyse. ;)

Foto baby

Als blanco blad geboren

Opvoeden: voor ‘de wereld’ of voor ‘de Efteling’?

Het is inmiddels een nogal ingeburgerd gebruik om kinderen tegen van alles en nog wat te beschermen. Vooral ook tegen ‘psychische schade’. Want vanuit liefde (kuch) willen we een buffer vormen tussen hen en de boze buitenwereld.

Wanneer er dus moeilijke onderwerpen op tafel komen, is het argument dan ook vaak ‘daar ben je te klein voor’. Uiteraard heeft het bij een aantal onderwerpen vooral te maken met onze eigen angst ervoor, waarmee we met deze dooddoener, dat zelf mooi uit de weg weten te gaan.

Neem de dood

Als oma dood gegaan is bijvoorbeeld, worden er dan ook vaak allerlei rationalisering en gegoedpraat op losgelaten. Oma is nu een sterretje aan de hemel. Oma heeft het nu beter. Of, oma is in een hele diepe slaap.

Hartstikke mooi en vast goed bedoelt, maar, behalve dat het iets is wat je niet weet, en dus hooguit gelooft, kan dit ‘Ge-efteling’, ook nog eens een keer compleet verkeerd uitpakken. Zo zijn er kinderen die nu denken dat oma hun de hele nacht in de gaten loopt te houden. Dat ze misschien ook wel dood willen, als dat zoveel beter is. Of, wellicht – zoals ik een voorbeeld ken – wordt het kind bang om te gaan slapen.

Schijn bedriegt

Gevaar van een onrealistisch wereldbeeld

Naast het feit dat e.e.a. zo faliekant het doel voorbij kan streven, is het ook nog eens zo dat kinderen hierdoor een nogal onrealistisch wereldbeeld voorgeschoteld krijgen.

Neem de vraag van een kind of er over bijvoorbeeld een ontvoering of misbruik van een kind, in de media. Ik heb ouders met droge ogen horen zeggen “zulke mensen wonen er in ons dorp niet”. Daar ben je als kind dan lekker mee. De eerst volgende pedofiel die een snoepje en een ritje in een busje aanbiedt, heeft (bij wijze van spreken) prijs.

Met een beetje pech gaat het kind er als een mak schaap op in. Want, ik weet natuurlijk niet of die ouders het weten, maar binnen deze wereld heeft niet iedereen het altijd goed met de ander voor. Vandaar waarschijnlijk ook dat bericht in de media.

Niet bang maken

Wat ik hier schrijf is niet een pleidooi om kinderen voor van alles bang te maken – ook dat is iets wat, om soortgelijke redenen (niet iedereen is slecht) ook averechts werkt. Wat ik hier schrijf, en misschien zelfs wel een soort van vraag, is om kinderen gewoon op een realistische manier dingen uit te leggen. Kinderen snappen – en daarbij kan ik op de broodnodige ervaring teruggrijpen – veel meer dan dat volwassenen in de gaten hebben. Ook als ze volgens de status quo ‘te klein zijn’.

Plaatje eenhoorn

Fantasie is leuk, maar alleen niet als realiteit. :D

In de zomer, naar de Efteling ;-)

En als je dan in de zomer een keer naar de Efteling gaat, kun je daar je lusten wat betreft fabels en sprookjes heerlijk botvieren. Maar, hoe graag ik het, bij wijze van spreken ook anders had gezien, mijn kinderen – en al die andere kinderen – groeien nu eenmaal niet óp in de Efteling.

 

Vragen, opmerkingen, over bovenstaande verder praten? Stuur gerust een bericht (via onderstaand formulier), maak een afspraak, of praat mee op het forum.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.